Streda, 26. september, 2018
INZERCIA

Najslávnejší hamburger oslavuje 50 rokov. Ako vznikol?

Jediný hamburger, ktorý nevyšiel z módy.

Je starší ako internet, prežil množstvo módnych výstrelkov v stravovaní a nikdy nepodliehal trendom. Big Mac je päťdesiat rokov rovnaký a hoci nebol prvým hamburgerom, ktorý McDonald´s predstavil, stal sa ikonou. Ako to vlastne dokázal?

Kráľ sa zrodil v Pittsburgu

Big Mac a McDonald´s k sebe nepatrili od začiatku. Značka McDonald´s začala fungovať v roku 1940 pod vedením bratov Richarda Maurica McDonaldových. Dokonca ani potomok slovenských imigrantov Ray Kroc, ktorý otvoril prvú reštauráciu známeho reťazca v roku 1955 v americkom Illinoise, nestál za tajomstvom najúspešnejšieho hamburgera.

Dva plátky hovädzieho mäsa medzi tromi kúskami pečiva doplnené nakladanou uhorkou, syrom Čedar, šalátom, cibuľkou. Zdá sa to tak jednoduché, že na to mohol prísť každý. No tu prichádza silná zbraň celého kulinárskeho zážitku. Typická Big Mac omáčka. Údajne trvalo až dva roky, kým sa ju podarilo vyladiť do dokonalosti.

Aktuálna reklamná kampaň k 50. výročiu Big Macu.

Otcom Big Mac-u a špeciálnej omáčky je Jim Delligatti, majiteľ pensylvánskej pobočky McDonald´s. Svoj výtvor s názvom Big Mac predstavil prvý raz v roku 1967 na území USA a už o rok neskôr sa dostal do celého sveta. Nebol to však prvý burger, ktorý rozšíril základnú ponuku McDonald's. Kedysi boli totiž v ponuke iba hamburger, cheeseburger a hranolky. Pionierom bol Filet-O-Fish, plátok vyprážanej ryby v žemli, ktorý sa do ponuky dostal v roku 1965, teda tri roky pred nástupom legendy.

Na Slovensko dorazil s meškaním 30 rokov

Big Mac nastúpil ako vlajková loď McDonald´s po viac ako 27 rokoch od momentu, kedy bratia McDonaldoví začali s podnikaním. A hoci k Slovákom dorazil prvý Big Mac s oneskorením ďalších 28 rokov, v októbri 1995 ho do Banskej Bystrice prišlo privítať 3 536 zákazníkov.

Otvorenie prevádzky v Bratislave na Rožňavskej ulici v roku 1998. (zdroj: McDonald´s)

Za úspechom Big Macu stojí jednoznačne chuť. Potvrdzujú to aj jedni z prvých ľudí, ktorí na Slovensku Big Mac ochutnali. Zoltán Vida a Anton Novotný v deň otvorenia prvej slovenskej reštaurácie pracovali v kuchyni, dnes sú jednými z najväčších franšízantov reťazca u nás.

"Big Mac som prvýkrát ochutnal na dovolenke v Maďarsku a myslím, že rovnako jeho chuť vnímali aj prví zákazníci počas otvorenia v Banskej Bystrici. V jednom momente sa spoja všetky predstavy s realitou, príchuť kapitalizmu s vôňou čerstvého burgera a vy máte pocit filmového hrdinu, ktorých ste dovtedy sledovali len v zahraničných filmoch," vysvetľuje franšízant Vida.

Otvorenie prevádzky McDonald´s v Nitre. Zoltán Vida, franšízant reťazca McDonald´s v roku 2001. (zdroj: McDonald´s)

„Reštaurácie McDonald´s dnes nájdeme okrem Slovenska vo viac ako 120 krajinách sveta a Big Mac sa takmer všade sa stal neoddeliteľnou súčasťou menu," hovorí Zuzana Svobodová, riaditeľka oddelenia PR a komunikácie pre Česko a Slovensko spoločnosti McDonald’s.

A ako u nás bude čerstvý päťdesiatnik oslavovať? „Prišlo nám zaujímavé ukázať ľuďom, čo všetko za tých 5 dekád bolo v móde v kontraste s jednou nemeniacou sa stálicou. V spolupráci s mladými slovenskými a českými návrhármi pripravujeme kolekciu, ktorá našu ikonu prepojí s kľúčovými atribútmi práve uplynulých 5 desaťročí," dodáva Z. Svobodová.

Toto ste o Big Macu nevedeli

Bic Mac je jedinečný nielen zložením, ale aj tým, že sa v roku 1986 stal oficiálne ukazovateľom pre porovnanie parity kúpnej sily, čiže výkonu jednotlivých ekonomík. Pam Woodal, redaktor denníka The Economist založil takzvaný Big Mac index. Ten vychádza z predpokladu, že zhodné výrobky by mali v prepočte stáť vo všetkých krajinách rovnako. Zásadné rozdiely v predajnej cene slávneho burgeru však ukazujú na podhodnotenie alebo naopak nadhodnotenie meny.

Zoltán Vida a Anton Novotný, franšízanti reťazca McDonald´s s Richardom Boháčom, development Manager McDonald’s Slovakia. Prevádzka McDonald´s v Bratislave v roku 2018. (zdroj: McDonald’s)

V porovnaní s USA bola cena Big Macu v januári tohto roku vyššia iba vo Švajčiarsku, Nórsku a Švédsku. V Slovenskej republike je Big Mac v porovnaní s cenami v USA o približne 31% lacnejší. Z Big Mac indexu môžeme vyčítať, že vo Švajčiarsku si kúpite slávny hamburger za 6,8 dolára a najlacnejšie sa najete na Ukrajine, kde vás vyjde na 1,6 dolára. Big Mac tým presiahol hranice gastronómie a stal sa aj nástrojom ekonómov.

Veľkou zaujímavosťou je, že pri dnešnej snahe o dlhovekosť, určite stojí za pohľad práve vynálezca Big Macu. Jim Delligatti testoval omáčku roky. A na svoj produkt bol patrične hrdý. Zomrel až v roku 2016 a dožil sa úctyhodného veku 96 rokov.

Tento článok vám prináša McDonald's.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.