INZERCIA

Mlieko od Trnavy, mäso z Čiech. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?

Nie, nenosí sa sem všetko z Ameriky.

(Zdroj: SITA/AP)

Na farme Majcichov neďaleko Trnavy je približne 3300 kráv a deň sa akurát začína. Čakajú na dojenie, z ktorého denne vzíde približne 100-tisíc litrov mlieka. Farmári tu ročne s 35 miliónmi litrami nadoja najviac mlieka v celej republike.

Z toho dva milióny odoberá McDonald’s na Slovensku a Česku. Trvá pár hodín, kým sa z čerstvého mlieka stane zmrzlinová zmes a ani nie 48 hodín a prví zákazníci už môžu mať čerstvú zmrzlinu na jazyku.

Spolupráca s lokálnymi výrobcami však nie je pre McDonald's nič nové. Zakladá si na nej už od svojho príchodu na Slovensko pred 25 rokmi. Navštíviť ktorúkoľvek z ich prevádzok tak je vďaka domácim surovinám ako ísť do slovenskej reštaurácie. Dostanete len to, čo vzniklo v našej bezprostrednej blízkosti. Je totiž omnoho jednoduchšie získať čerstvé potraviny z regiónu, v ktorom McDonald's pôsobí, čo sa im osvedčilo v každej krajine.

„So slovenskými dodávateľmi sme začali spolupracovať ešte skôr, ako sme vôbec otvorili prvú reštauráciu na Slovensku. Ide o Farmu Majcichov, ktorá nám odvtedy dodáva zmesy pre výrobu zmrzliny a Milkshake,“ hovorí Ivo Lamich, Purchasing manager v McDonald's Česká republika a Slovensko. Okruh lokálnych dodávateľov sa postupne rozširoval a dnes ich má McDonald's zo Slovenska a Čiech viacero.

V súčasnosti prevádzkujú po celom svete viac ako 36 000 reštaurácií, pritom v každej z nich dostanete to isté (až na rôzne špeciálne burgre). Rovnako aj chuťou sa takmer vôbec nelíšia, hoci dodávatelia surovín sú rôzni.

Poľské hranolky, české mäso a slovenské vajcia

Medzi najvýznamnejších dodávateľov patrí OSI Group, s ktorou spolupracoval už jeden zo zakladateľov McDonald's, Ray Kroc. Od vzniku sa stali dodávateľmi hovädzieho mäsa do hamburgerov alebo kuracieho mäsa na McNuggets či do iných výrobkov.

Slovenské a české McNuggets síce aktuálne pochádzajú z OSI v Nemecku, no továreň na výrobu McNuggets funguje od roku 1988 aj v Maďarsku a s tou nemeckou sa strieda podľa vyťaženosti. V Bábolnej v Maďarsku sa od roku 2004 spracúvajú výhradne kuracie mäso, ročne až 17 000 ton. Viac o tom, ako sa McNuggets vyrábajú, sa dozviete v tomto článku.

Prečítajte si tiež:Vieme, z čoho McDonald's skutočne vyrába McNuggets

Hovädzí dobytok sa pre slovenské Mekáče chová na farmách v Českej republike a Poľsku. Spracúva sa v mäsokombináte v Poličke na hraniciach Čiech a Moravy. Následne sa mäso do hovädzích hamburgerov melie a formuje v továrni OSI pri poľskom mestečku Ostróda, kde spracujú vyše 120 ton plátkov mäsa denne.

Vybrať si môžu v Mekáčoch aj tí, ktorí práve nemajú chuť na mäso alebo ho nejedia vôbec. O rajčiny a uhorky sa stará slovenská spoločnosť SLOVATYS, šaláty zas do reštaurácií so žltými oblúkmi prichádzajú z Poľska a Španielska podľa toho, v ktorej krajine je vhodné počasie, a kde sú šaláty práve pripravené na zber.

Slovenské suroviny používajú aj pri raňajkách, pre ktoré dodáva vajíčka z podstielkového chovu Babičkin dvor pri Veľkom Krtíši. Ako prvý slovenský producent vajec používa kŕmne zmesi bez geneticky modifikovaných surovín – GMO.

V McDonald's si potrpia aj na dlhých a chrumkavých hranolkách, ktoré považujú za svoje rodinné zlato. Hlavným kritériom je, aby boli dostatočne veľké, čo vedia vďaka úrodnej pôde a Baltickému moru docieliť práve na severe Poľska. Z poľského mestečka Lębork pochádzajú všetky hranolky v českých a slovenských Mekáčoch.

Pár kilometrov od Baltického mora stojí fabrika Farm Frites Poland, ktorá odoberá zemiaky výhradne od tamojších farmárov. V továrni používajú tri špeciálne odrody zemiakov, čistia ich vodnou parou pod vysokým tlakom, krájajú a predsmážajú. Nič ďalšie a nič navyše s nimi nerobia, vďaka čomu majú skutočnú zemiakovú chuť. V reštauráciách ich stačí už len usmažiť vo fritézach v zmesi repkového a slnečnicového oleja a servírovať.

Prečítajte si tiež:Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií. Aké to sú?

Ak si objednáte obaľované filé z bielej morskej ryby, pochádza od spoločnosti Espersen, ktorá je svetovým lídrom v oblasti spracovania mrazených rybacích blokov a mrazených filé.

Rovnako ako spoločnosť Espersen, tak aj ďalšie, s ktorými McDonald's spolupracuje, existujú na trhu už dlhú dobu. Hellma Gastronomický servis Praha bola založená v roku 1990 a do Mekáčov dodáva porciovaný cukor, čierne korenie, soľ a med. Na porciovanú smotanu, šľahačku do McCafé či mlieko do kávy sa zas špecializuje Rajo Bratislava (Meggle Group).

Zoznam časom ostrieľaných spoločností rozširuje aj firma Savencia Fromage & Dairy (pôvodný názov Pribina Přibyslav), ktorá pôsobí v Českej republike a na Slovensku od roku 1993 a v oboch krajinách je lídrom na trhu so syrárskymi a mliekarenskými špecialitami.

LaLorraine Bakeries sa zas nachádza na českom trhu od roku 1998, do McDonald's dodáva croissanty a jemné pečivo a vďaka svojej kvalite pôsobí v ôsmich krajinách Európy.

Regionálni dodávatelia garantujú čerstvosť

Zvýšený záujem zákazníkov o lokálne suroviny a produkty je podľa Iva Lamicha dlhodobým trendom, ktorému sa v ostatných rokoch prispôsobil aj McDonald's.

Sieť lokálnych dodávateľov sa neustále rozširuje a Lamich zdôrazňuje, že slovenská kvalita je tak výnimočná, že naši dodávatelia pokrývajú nielen potreby slovenských, ale aj českých reštaurácií McDonald's. Platí to aj pri ďalších partneroch z krajín V4, ktorí zas dodávajú tú najvyššiu kvalitu do slovenských reštaurácií.

„Naši slovenskí dodávatelia sú plne konkurencieschopní v porovnaní s európskymi dodávateľmi. Prečo by sme nakupovali za hranicami, ak môžeme rovnakú kvalitu a výnimočnú čerstvosť nakúpiť doma?“ konštatuje Lamich.

Lokálni výrobcovia majú popri kvalite ešte jednu veľkú pridanú hodnotu: čím kratšia je doba od výroby suroviny až po dodanie produktu do reštaurácií, tým je proces efektívnejší.

„Príkladom je mliečna zmes do Milkshake a zmrzliny. Používame len čerstvé pasterizované zmesy, pri ktorých čas od nadojenia do doby, kým sa surovina objaví v reštauráciách od Karlových Varov až po Košice, nepresiahne 48 hodín,“ hovorí Lamich.

Chcete dodávať do McDonald's? Kvalita a regionálna blízkosť nestačí

Dôležitú úlohu vo filozofii McDonald's zohrávajú aj spoločné hodnoty.

„Dohliadame aj na také detaily ako je zdieľanie spoločných hodnôt a filozofie podnikania,“ hovorí Lamich.

Ako vníma spoluprácu jeden z dodávateľov Martin Sivok, riaditeľ Farmy Majcichov?

„Produkujeme 33 až 35 miliónov litrov mlieka ročne a do McDonald's putujú približne dva milióny. Máme cez 3300 dojníc a naša pridaná hodnota je jednoznačná. Zasejeme semienko ďateliny, pohnojíme ho maštaľným hnojom od našich kráv, počkáme, kým rastlina vyrastie, pripravíme krmivo, nakŕmime kravy, podojíme ich a vyprodukujeme zmesy na zmrzlinu a shake-y. Ide o produkt z poľa až na stôl. Je to výnimočný proces, ktorý je ešte stále v našich končinách ojedinelý.“

Podobne vyzerá aj chov hovädzieho dobytka na farme v Malči, v centrálnej časti Českej republiky. Na vyše 200 hektároch pestujú svoje vlastné krmivo. Ide o to, aby boli kravy krmené kvalitne a počas života mali čo najväčšiu pohodu, čo sa odrazí aj na mäse. Inak by sa nemohli stať dodávateľmi pre McDonald's.

Tento článok vám prináša McDonald's.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.